Logo
Print this page

Φυτά ενυδρείου

Φυτά

Προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα ακριβές αντίγραφο του περιβάλλοντος των ψαριών, απαραίτητο είναι να τοποθετήσουμε και φυτά, τα οποία εκτός από διακοσμητικά, λειτουργούν και ως ρυθμιστές στην εύρυθμη λειτουργία του ενυδρείου, αναλαμβάνοντας σημαντικές βιολογικές λειτουργίες, όπως το να εξουδετερώνουν τοξικές ουσίες, απρροφώντας νιτρικά άλατα από το νερό.

Τα περιττώματα των ψαριών και τα υπολείμματα τροφής δημιουργούν πολύ σημαντικές θρεπτικές ουσίες για τα υδρόβια φυτά μας (κάτι σαν λίπασμα). Η φωτοσύνθεση που γίνεται κατά την διάρκεια της ημέρας, απελευθερώνει οξυγόνο, που είναι απαραίτητο για τα ψάρια μας. Υδατάνθρακες παράγονται με την χρήση της ηλιακής ενέργειας και του διοξειδίου του άνθρακα. Αντίθετα το βράδυ τα φυτά λαμβάνουν οξυγόνο και παρέχουν διοξείδιο του άνθρακα, για αυτό και η χρήση αεραντλίας κατά την διάρκεια της νύχτας ίσως είναι σκόπιμη.

Διακρίσεις

Τα φυτά διακρίνονται από τους χομπίστες σε δύο κατηγορίες. Αυτά της γρήγορης ανάπτυξης και της βραδείας. Τα πρώτα απορροφούν γρήγορα τις θρεπτικές ουσίες πράγμα που οδηγεί σε αξιοσημείωτη μείωση των βλαβερών ουσιών του νερού μας. Τα φυτά βραδείας ανάπτυξης κάνουν την ίδια δουλειά, αλλά σε πολύ αργούς ρυθμούς. Σίγουρα πάντως μόνο πλεονεκτήματα μπορούμε να έχουμε με την χρήση φυτών στο ενυδρείο μας, συν το αισθητικό αποτέλεσμα που θα έχουμε.

Ανάλογα και την ιδανική τοποθέτηση των φυτών μέσα στο ενυδρείο τα χωρίζουμε σε:

Φυτά για το πίσω μέρος του ενυδρείου: Είναι τα μεγάλα φυτά που είναι εύκολα στην περιποίηση και αναπτύσσονται γρήγορα. Αποτελούν το φόντο του ενυδρείου μας. Γνωστά φυτά αυτής της κατηγορίας είναι οι βαλλισνέριες, οι οποίες δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις και συνιστώνται για αρχάριους.

Φυτά για την μεσαία περιοχή του ενυδρείου: Χρησιμοποιούμε συνήθως φυτά όχι ιδιαίτερα ψηλά, αλλά κυρίως φυτά που αναπτύσσονται σε πλάτος. Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στο να μη μπουκώσουμε το ενυδρείο μας με τέτοια φυτά για να μείνει χώρος για τα ψάρια.

Φυτά για την μπροστινή περιοχή του ενυδρείου: Είναι τα μικρά σε μέγεθος φυτά, που δεν αναπτύσσονται πολύ σε ύψος και πλάτος. Βάζουμε τα μικρά φυτά μπροστά στο ενυδρείο μας, έτσι ώστε να μπορούμε να δούμε το υπόλοιπο ενυδρείο. Αν βάζαμε ψηλά φυτά μπροστά τότε αυτά θα μας έκρυβαν την θέα προς τα πίσω. Συνήθως με αυτά τα φυτά προσπαθούμε να δώσουμε την αίσθηση του γκαζόν στο ενυδρείο μας.

Υπάρχουν και τα φυτά που επιπλέουν στην επιφάνεια του ενυδρείου. Αυτά προσφέρουν χώρο για αναπαραγωγή σε κάποια είδη ψαριών αλλά και καταφύγιο δημιουργώντας σκιερά μέρη.

Εισαγωγή φυτών

Αν αποφασίσουμε να φτιάξουμε φυτεμένο ενυδρείο, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να μετατρέψουμε το άγονο χαλίκι του βυθού σε γόνιμο. Στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετά υποστρώματα τα οποία περιέχουν διάφορες θρεπτικές ουσίες, τύρφη, σίδηρο κ.α. Τα υποστρώματα αυτά εξασφαλίζουν την ριζοβολία των φυτών εμπλουτίζοντας το υπόστρωμα με διάφορους μικροοργανισμούς. Τέτοια προϊόντα που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόσιο είναι: το FloraDepot της Sera, το TetraPlant CompleteSubstrate της Tetra κ.α.

Εκτός από το υπόστρωμα χρειάζεται και τακτικά λίπασμα. Είναι κάτι ανάλογο δηλαδή με τα φυτά που έχουμε στις γλάστρες μας. Τα λιπάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά προσφέρουν στα υδρόβια φυτά μας πολλές θρεπτικές ουσίες. Στο εμπόριο διάφορες εταιρείες προσφέρουν τέτοια λιπάσματα, όπως για παράδειγμα το Master grow - Fertilizer for aquarium plants της Tropica. Η ίδια εταιρεία προσφέρει και φυτά και θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη στον χώρο των υδρόβιων φυτών. Στον δικτυακό της χώρο προσφέρει και ολόκληρη λίστα με τα πιο γνωστά είδη φυτών και κάνει αναφορά στα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες τους.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης η παροχή CO2 - Διοξειδίου του άνθρακα, προκειμένου να γίνει η φωτοσύνθεση. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές διαφορετικού μπουκάλες CO2, σε διάφορα μεγέθη. Αν δεν επιθυμείτε να επενδύσετε τόσα χρήματα σε έτοιμη φιάλη CO2 του εμπορίου, μπορείτε να κάνετε μια ιδιοκατασκευή που περιγράφεται εδώ.

Ακολουθούν απλά βήματα για μια επιτυχημένη εισαγωγή των φυτών στο ενυδρείο σας:

  1. Βγάλτε τα φυτά σας με προσοχή από τα γλαστράκια στα οποία πιθανώς τα φυτά είναι φυτεμένα.
  2. Αφαιρέστε με μεγάλη προσοχή, με την χρήση μιας τσιμπίδας, το βαμβακοειδές υλικό που υπάρχει στις ρίζες των φυτών (αυτό υπάρχει όταν τα φυτά έρχονται μέσα σε γλαστράκια).
  3. Ψαλιδίστε τις μακριές ρίζες των φυτών.
  4. Ανοίξτε με το χέρι μια τρύπα στο υπόστρωμα του ενυδρείου σας, ικανή για να χωρέσει την ρίζα του φυτού.
  5. Τοποθετήστε την ρίζα του φυτού μέσα στην τρύπα που ανοίξατε νωρίτερα.
  6. Σκεπάστε την ρίζα του φυτού με υπόστρωμα.

 

 

 

 

Last modified on
Rate this item
(4 votes)
Copyright enudreio.gr - Κατασκευή ιστοσελίδας Frame 2 Frame