1. Ποια είναι η κατάλληλη περίοδος για μετακόμιση;
Η απάντηση εξαρτάται από το πόσο σύντομα πρέπει να φύγετε από τον παλιό σας χώρο ή πόσο γρήγορα πρέπει να εγκατασταθείτε στο νέο. Αν έχετε την ευχέρεια να επιλέξετε την περίοδο για τη μετακόμισή σας, οι ιδανικές εποχές είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, οι καιρικές συνθήκες είναι συνήθως ήπιες, αποφεύγοντας τα έντονα φαινόμενα (ζέστη, κρύο, βροχή), που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, η βασική μας συμβουλή είναι να μην αφήσετε τα πάντα για την τελευταία στιγμή. Η σωστή προετοιμασία για μετακομίσεις στην Αθήνα ξεκινάει μήνες πριν τη φυσική μεταφορά των αντικειμένων.
2. Διευθέτηση των γραφειοκρατικών θεμάτων
Το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε όταν μετακομίσετε στο νέο σας σπίτι είναι να βρεθείτε χωρίς βασικές υπηρεσίες, όπως ρεύμα, νερό ή Ίντερνετ. Στην Ελλάδα, όπου οι διαδικασίες μπορεί να καθυστερούν, καλό είναι να προχωρήσετε με τις ενεργοποιήσεις ή τις μεταφορές των συμβολαίων για ρεύμα, νερό και τηλεφωνία τουλάχιστον δύο μήνες πριν. Επιπλέον, είναι σημαντικό να ενημερώσετε για τη νέα σας διεύθυνση φορείς όπως η τράπεζα, ο ασφαλιστικός σας φορέας, η εφορία και η εταιρεία όπου εργάζεστε. Έτσι, θα αποφύγετε τυχόν προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν αργότερα.
3. Ετοιμασία του νέου χώρου πριν τη μετακόμιση
Το νέο σας σπίτι πιθανότατα δεν θα είναι έτοιμο να σας υποδεχτεί χωρίς κάποιες απαραίτητες εργασίες. Ανακαινίσεις, επισκευές, βάψιμο και καθαρισμός είναι μερικές από τις εργασίες που πραγματοποιούνται ευκολότερα όταν ο χώρος είναι άδειος. Σκεφτείτε πόσο άβολο θα ήταν να χρειαστεί να κάνετε επισκευές μετά τη μεταφορά των επίπλων σας. Το να φέρεις συνεργείο να δουλέψει δίπλα από το κρεβάτι ή το χαλί σου δεν είναι η καλύτερη εμπειρία. Αυτά τα προβλήματα τα συναντάμε συχνά στις μετακομίσεις στην Αθήνα, και είναι καλύτερο να τα προλάβετε πριν καν ξεκινήσετε τη μεταφορά.
4. Απογραφή των αντικειμένων πριν από τη μετακόμιση
Λίγες ημέρες πριν από τη μετακόμιση, ενώ είστε ακόμα στο παλιό σας σπίτι, είναι η ιδανική στιγμή να ξεχωρίσετε τα αντικείμενα που θα πάρετε μαζί σας και αυτά που δεν χρειάζεστε πλέον. Μειώνοντας τον όγκο των αντικειμένων, θα εξοικονομήσετε χρόνο, χρήματα και κόπο. Μια καλή μέθοδος είναι να καταγράψετε τα αντικείμενα σε τρεις κατηγορίες: αυτά που θα μεταφερθούν, αυτά που μπορούν να πουληθούν ή να δοθούν σε δωρεά, και αυτά που θα πεταχτούν. Με αυτόν τον τρόπο, θα κάνετε τη μετακόμισή σας πιο οργανωμένη και αποδοτική, ιδιαίτερα στις μετακομίσεις στην Αθήνα, όπου κάθε λεπτό μετράει.
5. Κατηγορίες για την απογραφή των αντικειμένων
Καταγράψτε τα αντικείμενα που θα μεταφέρετε στο νέο σας σπίτι, όπως έπιπλα, ρούχα, συσκευές και προσωπικά αντικείμενα με συναισθηματική αξία. Ελέγξτε κάθε δωμάτιο και ντουλάπι για να μην ξεχάσετε κάτι σημαντικό. Στη συνέχεια, προσδιορίστε τα αντικείμενα που δεν θα χρειαστείτε, αλλά μπορούν να έχουν αξία για κάποιον άλλο. Αν μετακομίζετε σε επιπλωμένο σπίτι, κάποια από τα παλιά σας έπιπλα ή συσκευές μπορεί να μην έχουν θέση στο νέο χώρο, οπότε μπορείτε να τα πουλήσετε ή να τα δωρίσετε. Τέλος, ξεσκαρτάρετε τα χαλασμένα, άχρηστα ή πολύ παλιά αντικείμενα, τα οποία δεν αξίζει να μεταφέρετε. Με αυτές τις προσεκτικές κινήσεις, οι μετακομίσεις στην Αθήνα θα γίνουν πολύ πιο εύκολες και λιγότερο αγχωτικές.