Τι είναι η αρθροπλαστική ισχίου

Τι είναι η αρθροπλαστική ισχίου

Όταν σκέφτεστε την αρθροπλαστική ισχίου, μπορεί να φαντάζεστε τη γνωστή σκηνή κάποιου με μπαστούνι, που περπατάει με ένα άκαμπτο πόδι και αδέξιο βάδισμα. Όμως δεν είναι πλέον μόνο για τους ηλικιωμένους ή τα άτομα με εκφυλιστική νόσο των αρθρώσεων! Η αντικατάσταση ισχίου είναι πλέον μία από τις πιο συχνές ορθοπεδικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στην Αμερική. Στην πραγματικότητα, μεταξύ του 2002 και του 2007 σημειώθηκε αύξηση κατά 44% στις ολικές αντικαταστάσεις ισχίου μεταξύ ασθενών ηλικίας 35-44 ετών που δεν είχαν υποβληθεί ποτέ πριν σε χειρουργική επέμβαση.

Τι είναι η αντικατάσταση ισχίου;

Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης της άρθρωσης του ισχίου με ένα προσθετικό εμφύτευμα. Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου μπορεί να γίνει για την ανακούφιση του πόνου και τη βελτίωση της λειτουργικότητας σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλες παθήσεις που επηρεάζουν τα ισχία. Η αντικατάσταση ισχίου χρησιμοποιείται επίσης σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική (αντικατάσταση) ισχίου αλλά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν περιορισμένη κινητικότητα ή πόνο λόγω βλάβης σε άλλα μέρη του σώματός τους.

Οι αντικαταστάσεις ισχίου γίνονται όλο και πιο συχνές, καθώς προσφέρουν περισσότερα οφέλη από τις παραδοσιακές μεθόδους θεραπείας της αρθρίτιδας και των συναφών παθήσεων. Στην πραγματικότητα, είναι πλέον μεταξύ των πιο δημοφιλών εκλεκτικών χειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιούνται παγκοσμίως κάθε χρόνο!

Ποιος χρειάζεται αρθροπλαστική ισχίου;

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στο ισχίο και θέλετε να μάθετε περισσότερα για την αντικατάσταση ισχίου, είναι σημαντικό να μάθετε αν είστε υποψήφιος για αυτή τη χειρουργική επέμβαση.

Διαβάστε  Τι είναι ο Καρκίνος Θυρεοειδούς;

Η αντικατάσταση ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση που αντικαθιστά τις κατεστραμμένες ή άρρωστες αρθρώσεις με τεχνητές. Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε άτομα που έχουν:

  • Προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) του ισχίου,
  • Οστεονέκρωση (θάνατος των οστών),
  • Ρευματοειδή αρθρίτιδα,
  • Λοίμωξη στην άρθρωσή τους,

Πώς γίνεται η αρθροσκόπηση ισχίου;

Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, πράγμα που σημαίνει ότι θα είστε αναίσθητοι κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Ο χειρουργός θα πραγματοποιήσει μια τομή (τομή) στη βουβωνική σας περιοχή, αφαιρώντας τυχόν κατεστραμμένα οστά και χόνδρους γύρω από την άρθρωση του ισχίου. Στη συνέχεια, τοποθετεί μια μεταλλική ή πλαστική υποδοχή στη θέση της και τη συνδέει με υγιή οστά γύρω από τη λεκάνη σας χρησιμοποιώντας βίδες ή τσιμέντο.

Η νέα άρθρωση μπορεί επίσης να καλυφθεί με ένα στρώμα ιστού που ονομάζεται περιτονία, το οποίο βοηθά στη μείωση του πόνου μετά τη χειρουργική επέμβαση και βελτιώνει την κινητικότητα με την πάροδο του χρόνου. Οι ασκήσεις μετά από την αρθροπλαστική του ισχίου είναι ένα σημαντικό μέρος της αποκατάστασης.

Στη συνέχεια, ο χειρουργός αφαιρεί όλα τα κατεστραμμένα μέρη από το εσωτερικό του μηριαίου οστού σας (μηριαίου οστού), συμπεριλαμβανομένων τυχόν χαλαρών κομματιών οστού ή χόνδρου που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα αργότερα, αν παραμείνουν μόνα τους εκεί μέσα για πολύ καιρό! Αντικαθιστούν αυτό το τμήμα με μια τεχνητή σφαίρα από μέταλλο ή κεραμικό υλικό, ανάλογα με το είδος που λειτουργεί καλύτερα για τις ανάγκες του κάθε ασθενούς με βάση τη συγκεκριμένη διάγνωση/τις απαιτήσεις της κατάστασής του κ.λπ…

  • Η αντικατάσταση ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση που αντικαθιστά την άρθρωση του ισχίου με ένα τεχνητό εμφύτευμα.
  • Η ολική αντικατάσταση ισχίου περιλαμβάνει την αντικατάσταση τόσο της σφαίρας όσο και της υποδοχής της άρθρωσης του ισχίου σας. Ο χειρουργός αφαιρεί τον κατεστραμμένο χόνδρο και το οστό και στη συνέχεια το αντικαθιστά με ένα τεχνητό εμφύτευμα (πρόθεση).
  • Οι αντικαταστάσεις ισχίου γίνονται συνήθως για την ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από αρθρίτιδα, η οποία προκαλείται από τη φθορά των αρθρώσεων με την πάροδο του χρόνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία καταγμάτων ή παραμορφώσεων σε παιδιά που έχουν δυσπλασία των ισχίων ή των ποδιών τους.
Διαβάστε  Τι είναι οι όζοι θυρεοειδούς

Συμπερασματικά

Η αντικατάσταση ισχίου είναι μια διαδικασία που αντικαθιστά την άρθρωση του ισχίου με μια πρόθεση. Η πρόθεση μπορεί να είναι κατασκευασμένη από μέταλλο, πλαστικό ή κεραμικό υλικό και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτρέπει την κίνηση προς όλες τις κατευθύνσεις.

Related Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *