Όποτε αναφερόμαστε στους Δελφούς ένα μυστήριο ορθώνεται γύρω απ’ αυτόν τον σπουδαίο τόπο. Ας ξεκινήσουμε το άρθρο μας μελετώντας τον μύθο που περικυκλώνει τους Δελφούς.
Σύμφωνα με τον μύθο, ο Δίας άφησε δύο αετούς να πετάξουν, έναν προς την Ανατολή και έναν προς τη Δύση. Οι αετοί συναντήθηκαν στους Δελφούς, γεγονός που τους έκανε το κέντρο του κόσμου.
Οι Δελφοί, που ονομάζονταν και “Ομφαλός της γης”, ήταν η έδρα του σημαντικότερου μαντείου του αρχαιοελληνικού κόσμου. Η φήμη του μαντείου ξεπέρασε τα όρια της Ελλάδας, κάτι που αποδεικνύεται από τα ευρήματα των ανασκαφών, τα οποία περιλαμβάνουν αφιερώματα από τη Συρία και την Αρμενία.
Το μαντείο των Δελφών ήταν αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα. Η Πυθία, η εκάστοτε Πρωθιέρεια, ήταν ο ενδιάμεσος μεταξύ του θεού και των επισκεπτών του μαντείου. Η Πυθία καθόταν πάνω σε ένα τρίποδα πάνω από μια τρύπα από την οποία έβγαινε ατμός. Όταν έπεφτε σε έκσταση, μετέφερε στους επισκέπτες τους χρησμούς του Απόλλωνα.
Οι Δελφοί, που έχουν χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, είναι ένα δημοφιλές τουριστικό προορισμός για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Οι περισσότεροι τουρίστες όταν δεν είναι σε γκρουπ συνήθως αναζητούν υπηρεσίες delphi tours για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία.
Η σύγχρονη πόλη των Δελφών βρίσκεται δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, σε υψόμετρο 570 μέτρων, με θέα στον ελαιώνα της Άμφισσας και στον κόλπο της Ιτέας.
Η πόλη έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της δημοτικότητας του αρχαιολογικού χώρου, της γειτονικής Αράχωβας, ενός δημοφιλούς χειμερινού τουριστικού προορισμού, και του χιονοδρομικού κέντρου του Παρνασσού.
Πώς η Πυθία Έβγαζε τους Χρησμούς της;
Η Πυθία, η εκάστοτε Πρωθιέρεια του μαντείου των Δελφών, έδινε τους χρησμούς του Απόλλωνα σε κατάσταση έκστασης. Η διαδικασία αυτή περιελάμβανε τα εξής βήματα:
- Η Πυθία καθόταν πάνω σε ένα τρίποδα που βρισκόταν πάνω από μια τρύπα από την οποία έβγαινε ατμός. Ο ατμός αυτός προερχόταν από τον Φαίδρο, μια πηγή που βρισκόταν κοντά στο μαντείο.
- Η Πυθία μασούσε φύλλα δάφνης, τα οποία θεωρούνταν ότι είχαν ψυχοτρόπες ιδιότητες.
- Η Πυθία έπεφτε σε έκσταση και άρχιζε να μιλάει σε σπαστά και δυσνόητα γλώσσα.
- Ένας ιερέας ήταν παρών για να ερμηνεύσει τους χρησμούς της Πυθίας.
Οι χρησμοί της Πυθίας ήταν συνήθως λακωνικοί και αινιγματικής σημασίας. Αυτό τους καθιστούσε δύσκολους για την ερμηνεία, γεγονός που τους έκανε ακόμα πιο σημαντικούς.
Η διαδικασία αυτή ήταν μυστική και οι λεπτομέρειες της δεν είναι πλήρως γνωστές. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με το πώς λειτουργούσε.
Μία θεωρία είναι ότι ο ατμός που έβγαινε από τον Φαίδρο προκαλούσε μια μορφή υπνωτισμού στην Πυθία. Αυτή η κατάσταση υπνωτισμού την βοηθούσε να μπει σε επαφή με το υποσυνείδητό της, το οποίο στη συνέχεια εξέφραζε τις σκέψεις του μέσω των χρησμών της.
Μια άλλη θεωρία είναι ότι η Πυθία ήταν απλώς μια πολύ έξυπνη και παρατηρητική γυναίκα που μπορούσε να κατανοήσει τις υποκείμενες τάσεις και να δώσει συμβουλές στους επισκέπτες του μαντείου.
Όποια και αν ήταν η διαδικασία, οι χρησμοί της Πυθίας ήταν πολύτιμοι για τους ηγεμόνες και τους στρατηγούς της αρχαίας Ελλάδας, καθώς τους βοηθούσαν να λαμβάνουν αποφάσεις.
Συνοψίζοντας η ιστορία των Δελφών και της Πυθίας είναι μια υπενθύμιση της σημασίας της θρησκείας και της πίστης στη ζωή των ανθρώπων.