Νομικές Ενέργειες και Προστασία των Θυμάτων Ενδοοικογενειακής Βίας

By Νέα και Ενημέρωση Ιούν 20, 2024
δικηγορος ενδοοικογενειακη βιαδικηγορος ενδοοικογενειακη βια

Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί σοβαρό ποινικό αδίκημα που διώκεται αυστηρά από τον νόμο. Σε αυτό το άρθρο, θα αναφερθούμε σύντομα στις νομικές διαδικασίες που μπορούν να ακολουθήσουν τα θύματα, καθώς και στις νομοθετικές διατάξεις που προβλέπουν την προστασία τους. Ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας, σχεδιάστε ένα πλάνο διαφυγής και διακόψτε τον κύκλο της βίας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι σοβαρό ποινικό αδίκημα, το οποίο τιμωρείται αυστηρά από τον ελληνικό νόμο (Ν. 3500/2006). Οι πράξεις που εμπίπτουν σε αυτόν τον νόμο περιλαμβάνουν: την σωματική βλάβη (με ποινές φυλάκισης από 1 έως 15 έτη), τον εξαναγκασμό μέλους της οικογένειας σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή υπό τη χρήση βίας ή απειλής, την ενδοοικογενειακή απειλή (με ποινές από έξι μήνες έως πέντε έτη), την προσβολή της αξιοπρέπειας με ταπεινωτικό τρόπο (με ποινές έως δύο έτη), και την απειλή μάρτυρα ή μέλους της οικογένειας με σκοπό την παρεμπόδιση της απονομής δικαιοσύνης (με ποινές από τρεις μήνες έως τρία έτη).

Επιπλέον, ο βιασμός εντός ή εκτός γάμου (με ποινές από 5 έως 20 έτη) και η ασέλγεια (με ποινές έως 10 έτη) διώκονται σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα.

Η ενδοοικογενειακή βία διώκεται αυτεπάγγελτα, δηλαδή δεν απαιτείται η υποβολή μήνυσης από το θύμα. Αρκεί η καταγγελία ή η παροχή πληροφοριών και μαρτυριών στον/στην Εισαγγελέα, ώστε να ξεκινήσει η ποινική δίωξη. Ωστόσο, στην πράξη, η υποβολή μήνυσης από το θύμα συνήθως επιταχύνει τη διαδικασία. Είναι σημαντικό οι θιγόμενοι να επιμένουν και να καταθέτουν μήνυση στην εισαγγελία ή την αστυνομία για να διασφαλιστεί η κίνηση της διαδικασίας.

Διαβάστε  Ο ζωτικός ρόλος των δικηγόρων στη διαμεσολάβηση: Εύρεση αποτελεσματικών λύσεων

Τέλος, δεδομένου ότι η ενδοοικογενειακή βία διώκεται αυτεπάγγελτα, μόλις σχηματιστεί δικογραφία, η διαδικασία δεν μπορεί να διακοπεί.

Όταν καταφεύγετε στο αστυνομικό τμήμα για την αναφορά ενδοοικογενειακής βίας, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι αστυνομικές αρχές είναι υποχρεωμένες να διερευνήσουν την καταγγελία, να καταγράψουν το περιστατικό στο βιβλίο αδικημάτων και συμβάντων, και να ενημερώσουν εγγράφως τον/την Εισαγγελέα.

Ωστόσο, η εμπειρία δείχνει ότι συχνά τα θύματα αποθαρρύνονται από τις αστυνομικές αρχές με φράσεις όπως: «Γύρνα σπίτι σου», «βρείτε τα μεταξύ σας», «δεν σκέφτεσαι τα παιδιά σου;», «γιατί να μπλέκεις;». Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να επιμείνετε ότι η αστυνομία οφείλει να δεχθεί την καταγγελία σας, διότι σύμφωνα με τον Νόμο 3500/2006 η ενδοοικογενειακή βία διώκεται αυτεπαγγέλτως. Αν συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε προβλήματα, καλέστε τον δικηγόρο ενδοοικογενειακή βία σας ή το 15900 για να ενημερωθούν οι αστυνομικοί.

Εάν έχετε υποστεί τραυματισμό, η Αστυνομία πρέπει να σας παραπέμψει σε ιατροδικαστή. Εάν δεν το κάνουν, ζητήστε το εσείς και μην ξεχάσετε να ζητήσετε αντίγραφο της ιατροδικαστικής εξέτασης.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο νόμος σας παρέχει πολυεπίπεδη προστασία, απαγορεύοντας στο άτομο που σας κακοποιεί ή απειλεί να πλησιάζει εσάς, τα παιδιά σας, τους συγγενείς ή τους μάρτυρες σε οποιοδήποτε χώρο (σπίτι, σχολείο, εργασία κ.λπ.). Εάν αισθάνεστε ότι εσείς, τα παιδιά σας ή κάποιο άλλο κοντινό πρόσωπο κινδυνεύετε, ζητήστε από το Πρωτοδικείο την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων, όπως η μετοίκηση και η απαγόρευση προσέγγισης των χώρων διαμονής και εργασίας σας. Η παραβίαση των ασφαλιστικών μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε σύλληψη ή/και χρηματική ποινή.

Related Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *