Συναινετικό Διαζύγιο -Διαδικασία και Κόστος

Συναινετικό ΔιαζύγιοΣυναινετικό Διαζύγιο

Το διαζύγιο είναι μια από τις πιο δύσκολες και πολύπλοκες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ζευγάρι. Ωστόσο, το συναινετικό διαζύγιο προσφέρει μια εναλλακτική λύση, που μπορεί να είναι λιγότερο επώδυνη και πιο οικονομικά ευνοϊκή. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τι είναι το συναινετικό διαζύγιο, ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του, καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της διαδικασίας. Επίσης, θα δώσουμε συμβουλές για το πώς να προετοιμαστείτε για ένα συναινετικό διαζύγιο και πώς να διαχειριστείτε τις διάφορες πτυχές του.

Ποια είναι η διαδικασία για συναινετικό διαζύγιο;

Η προσπάθεια για τη συντόμευση του χρόνου αποδέσμευσης του συναινετικού διαζυγίου ξεκίνησε με τον νόμο 4055/2012 (ΦΕΚ Α 51/12.03.2012). Αυτός ο νόμος τροποποιήθηκε από το άρθρο 1441 του Αστικού Κώδικα, που ζητά από τις 02.04.2012 την εκδίκαση της αίτησης για διαζύγιο με κοινή συναίνεση σε ένα δικαστήριο. Προηγουμένως, ήταν απαραίτητο η συμφωνία των δύο συζύγων για το διαζύγιο να έχει δηλωθεί στο Δικαστήριο σε δύο συνεδριάσεις που διαχωρίζονταν από τουλάχιστον έξι μήνες. Ο νόμος 4055/2012 μείωσε επίσης τον απαιτούμενο έγγαμο βίο από ένα έτος σε έξι μήνες, από την υποβολή της αίτησης διαζυγίου με κοινή συναίνεση. Το συναινετικό διαζύγιο επομένως έχει γίνει μια πιο γρήγορη και αποτελεσματική διαδικασία απ’ ότι παλαιότερα.

Η υποχρεωτική πνευματική λύση του γάμου

Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 22 του νόμου 4509/2017 η πνευματική λύση του θρησκευτικού γάμου είναι υποχρεωτική. Μέχρι σήμερα, η λύση του θρησκευτικού γάμου μπορούσε να ολοκληρωθεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση, η οποία απλώς καταχωριζόταν στο οικείο ληξιαρχείο, χωρίς υποχρεωτική πνευματική λύση. Ειδικά τα ζευγάρια που δεν επιθυμούσαν να ξαναπαντρευτούν -τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον- συνήθως δεν προχωρούσαν σε πνευματική λύση του θρησκευτικού τους γάμου, για να αποφύγουν έξοδα. Τώρα, ο νόμος 4509/2017 δεν επιτρέπει στους πρώην συζύγους να μην ολοκληρώσουν τη λύση του θρησκευτικού τους γάμου, μαζί με τα διοικητικά θέματα.

Διαβάστε  Τι είναι το Οικογενειακό Δίκαιο

Το κόστος του διαζυγίου με αμοιβαία συναίνεση από συμβολαιογράφο

Η νέα διαδικασία για τη λύση του γάμου με συμβολαιογραφική πράξη είναι ακριβότερη από τη διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου, καθώς στα έξοδα προστίθεται το συμβολαιογραφικό τέλος. Κάθε σύζυγος πρέπει να καταβάλει α) αμοιβή στον δικηγόρο για τη νομική συμβουλή, την εκπροσώπηση ενώπιον του συμβολαιογράφου και τη σύνταξη ή την αναθεώρηση της συμφωνίας λύσης του γάμου και της συμφωνίας για την επιμέλεια, την επικοινωνία και τη διατροφή των ανήλικων τέκνων, εφόσον υπάρχουν, β) το μέρος της αμοιβής του συμβολαιογράφου ή ολόκληρο το ποσό, ανάλογα με τη συμφωνία με τον άλλο σύζυγο, γ) την αμοιβή για την πνευματική λύση του γάμου, εάν αυτή πραγματοποιήθηκε σε ναό και, τέλος, δ) άλλα μικροέξοδα που ενδέχεται να προκύψουν.

 

Related Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *