Πόνος στον Ώμο και Τραυματισμοί

πονος-στον-ωμο

Η περιστροφική μανσέτα αποτελείται από μύες και τένοντες που συγκρατούν τον ώμο στη θέση του. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του ώμου. Σας επιτρέπει να σηκώσετε το χέρι σας και να σηκώσετε ψηλά. Ένας τραυματισμός στην περιστροφική μανσέτα, όπως ένα σκίσιμο, μπορεί να συμβεί ξαφνικά όταν πέσει σε ένα τεντωμένο χέρι ή να αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου λόγω επαναλαμβανόμενων δραστηριοτήτων. Ο εκφυλισμός του στροφικού πετάλου και οι ρήξεις μπορεί επίσης να προκληθούν από τη γήρανση. Εάν η περιστροφική μανσέτα σας τραυματιστεί, μπορεί να χρειαστεί να την επισκευάσετε χειρουργικά. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το ξύρισμα των οστικών άκανθας που τσιμπούν τον ώμο ή την αποκατάσταση σχισμένων τενόντων ή μυών στον ώμο.

Οι χειρουργικές τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση ρήξης του στροφικού πετάλου περιλαμβάνουν αρθροσκόπηση, ανοιχτή χειρουργική επέμβαση ή συνδυασμό και των δύο. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης αποκατάστασης στροφικού πετάλου είναι να βοηθήσει στην αποκατάσταση της λειτουργίας και της ευκαμψίας του ώμου και να ανακουφίσει τον πόνο που δεν μπορεί να ελεγχθεί από άλλες θεραπείες.

Γιατί μπορεί να χρειαστώ επισκευή περιστροφικού πετάλου; Οι τραυματισμοί στον ώμο είναι συχνοί. Οι αθλητές και οι εργάτες στις κατασκευές έχουν συχνά τραυματισμούς του στροφικού πετάλου λόγω επαναλαμβανόμενων κινήσεων και υπερβολικής χρήσης του ώμου. Η περιστροφική μανσέτα μπορεί να καταστραφεί από πτώση ή άλλο τραυματισμό στον ώμο. Η ζημιά μπορεί επίσης να συμβεί αργά με την πάροδο του χρόνου. Η ζημιά μπορεί να οφείλεται σε: Καταπονήσεις ή σκισίματα στην περιστροφική μανσέτα. Φλεγμονή της θυλακίτιδας (θυλακίτιδα) στον ώμο. Φλεγμονή των τενόντων (τενοντίτιδα) στον ώμο. Ο επαναλαμβανόμενος πόνος, η περιορισμένη ικανότητα κίνησης του χεριού και η μυϊκή αδυναμία είναι τα πιο κοινά συμπτώματα. Ενας σοβαρός τραυματισμός είναι επίσης και η ρήξη υπερακανθίου.

Διαβάστε  Τι είναι οι όζοι θυρεοειδούς

Εάν οι ιατρικές θεραπείες δεν είναι ικανοποιητικές, η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης στροφικού πετάλου μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία. Οι ιατρικές θεραπείες για τον τραυματισμό του στροφικού πετάλου μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Υπόλοιπο
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης και διατάσεων
  • Ενέσεις στεροειδών

Η χειρουργική επέμβαση στροφικού πετάλου μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη χρήση αρθροσκόπιου. Το αρθροσκόπιο είναι ένα μικρό όργανο σε σχήμα σωλήνα που εισάγεται σε μια άρθρωση. Αποτελείται από ένα σύστημα φακών, μια μικρή βιντεοκάμερα και ένα φως για προβολή. Η κάμερα συνδέεται με ένα σύστημα παρακολούθησης που επιτρέπει στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης να δει μια άρθρωση μέσω μιας πολύ μικρής τομής. Το αρθροσκόπιο χρησιμοποιείται συχνά μαζί με άλλα εργαλεία που εισάγονται μέσω άλλης τομής. Μια ανοιχτή επισκευή μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν ο τραυματισμός του στροφικού πετάλου δεν μπορεί να αποκατασταθεί με αρθροσκόπηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί μόσχευμα τένοντα ή αντικατάσταση άρθρωσης. Μπορεί να υπάρχουν άλλοι λόγοι για να συστήσει ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης την επισκευή του περιστροφικού πετάλου. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την επισκευή του περιστροφικού πετάλου; Όπως με κάθε χειρουργική επέμβαση, μπορεί να προκύψουν επιπλοκές. Ορισμένες πιθανές επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αιμορραγία
  • Μόλυνση
  • Θρόμβοι αίματος στα πόδια ή στους πνεύμονες

Ο πόνος και η αδυναμία στις αρθρώσεις μπορεί να μην ανακουφιστούν με τη χειρουργική επέμβαση. Μπορεί να μην ανακτήσετε ολόκληρο το εύρος κίνησης στην άρθρωση του ώμου.

Τα νεύρα ή τα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να τραυματιστούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αδυναμία ή μούδιασμα. Μπορεί να υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι ανάλογα με τη συγκεκριμένη ιατρική σας κατάσταση. Φροντίστε να συζητήσετε τυχόν ανησυχίες με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν από τη διαδικασία. Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για επισκευή περιστροφικού πετάλου; Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα σας εξηγήσει τη διαδικασία και θα σας προσφέρει την ευκαιρία να υποβάλετε τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με τη διαδικασία. Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αποκατάστασης.

Διαβάστε  Τι είναι ο Καρκίνος Θυρεοειδούς;

Θα σας ζητηθεί να υπογράψετε ένα έντυπο συγκατάθεσης που δίνει την άδειά σας να κάνετε τη διαδικασία. Διαβάστε προσεκτικά τη φόρμα και κάντε ερωτήσεις εάν κάτι δεν είναι ξεκάθαρο. Εκτός από ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να εκτελέσει μια πλήρη φυσική εξέταση για να βεβαιωθεί ότι είστε καλά στην υγεία σας πριν υποβληθείτε στη διαδικασία. Μπορεί να υποβληθείτε σε εξετάσεις αίματος ή άλλες διαγνωστικές εξετάσεις.

Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν είστε ευαίσθητοι ή αλλεργικοί σε οποιαδήποτε φάρμακα, λάτεξ, ταινία και αναισθητικούς παράγοντες (τοπικούς και γενικούς). Ενημερώστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για όλα τα φάρμακα (συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα) και τα φυτικά συμπληρώματα που παίρνετε. Ενημερώστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν έχετε ιστορικό αιμορραγικών διαταραχών ή εάν παίρνετε αντιπηκτικά (αραιωτικά του αίματος) φάρμακα, ασπιρίνη ή άλλα φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος. Μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε αυτά τα φάρμακα πριν από τη διαδικασία.

Εάν είστε έγκυος ή υποψιάζεστε ότι είστε έγκυος, θα πρέπει να ενημερώσετε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Θα σας ζητηθεί να νηστέψετε για 8 ώρες πριν από τη διαδικασία, γενικά μετά τα μεσάνυχτα. Μπορεί να λάβετε ένα ηρεμιστικό πριν από τη διαδικασία για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Επειδή το ηρεμιστικό μπορεί να σας κάνει να νυστάζετε, θα χρειαστεί να κανονίσετε κάποιον να σας οδηγήσει στο σπίτι. Μπορείτε να συναντήσετε έναν φυσιοθεραπευτή πριν από την επέμβαση για να συζητήσετε την αποκατάσταση. Με βάση την ιατρική σας κατάσταση, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να ζητήσει άλλη ειδική προετοιμασία.

Related Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *