Ποια είναι τα Συμπτώματα και η Θεραπεία της Βουβωνοκήλης;

Βουβωνοκήλη

Τι είναι η βουβωνοκήλη;

Η βουβωνοκήλη είναι μία μορφή κήλης του κοιλιακού τοιχώματος, η οποία εμφανίζεται στη βουβωνική χώρα, δηλαδή την περιοχή μεταξύ του κορμού και του μηρού. Προκύπτει όταν περιεχόμενο της κοιλιακής κοιλότητας, όπως λίπος ή τμήματα του εντέρου, προβάλλει μέσω ενός χάσματος στο κάτω κοιλιακό τοίχωμα. Συνήθως εμφανίζεται μόνο στη μία πλευρά του σώματος και ονομάζεται μονόπλευρη βουβωνοκήλη. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί και στις δύο πλευρές, καλούμενη αμφοτερόπλευρη. Η βουβωνοκήλη διακρίνεται σε λοξή και ευθεία, ανάλογα με τον τρόπο που προβάλλει το περιεχόμενο.

Συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα είναι ένα ορατό εξόγκωμα στην περιοχή της βουβωνικής χώρας. Στους άνδρες, η βουβωνοκήλη μπορεί να επεκταθεί προς τα κάτω στο όσχεο και να προκαλέσει διόγκωση του οσχέου. Οι μικρές κήλες μπορεί να ολισθαίνουν μπρος-πίσω μέσα από το άνοιγμα στην κοιλιά και να μην προκαλούν συμπτώματα. Οι μεγαλύτερες κήλες μπορεί να μαζεύονται πίσω στην κοιλιακή χώρα. Τα συμπτώματα των κήλων που πηγαίνουν μπρος-πίσω περιλαμβάνουν:

  • Ένα εξόγκωμα που αυξάνεται σε μέγεθος όταν τεντώνεστε και εξαφανίζεται όταν ξαπλώνετε
  • Ξαφνικός πόνος στη βουβωνική χώρα ή στο όσχεο όταν ασκείστε ή τεντώνεστε
  • Αίσθημα αδυναμίας, πίεσης, καψίματος ή πόνου στη βουβωνική χώρα ή στο όσχεο

Μια βουβωνοκήλη που δεν μπορεί να μετακινηθεί πίσω στην κοιλιά ονομάζεται εγκλωβισμένη κήλη. Αυτή είναι μια επικίνδυνη κατάσταση, επειδή το τμήμα του εντέρου σας μέσα στην κήλη μπορεί να στραγγαλιστεί, γεγονός που αποτελεί επείγουσα ιατρική ανάγκη. Τα συμπτώματα μιας στραγγαλισμένης βουβωνοκήλης περιλαμβάνουν:

  • Έντονος πόνος και ερυθρότητα
  • Πόνος που επιδεινώνεται συνεχώς
  • Πυρετός
  • Γρήγορος καρδιακός ρυθμός
  • Ναυτία και εμετός
Διαβάστε  Αθήνα και Επίδαυρος - 2 Κοντινά Αρχαία Θαύματα

Διάγνωση

Η βουβωνοκήλη διαγιγνώσκεται συχνότερα μέσω του ιατρικού ιστορικού και της φυσικής εξέτασης. Ο γιατρός σας θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα της κήλης. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, θα αναζητήσει και θα ψηλαφίσει ένα εξόγκωμα στη βουβωνική χώρα ή στην περιοχή του οσχέου σας. Μπορεί να σας ζητηθεί να σηκωθείτε όρθιοι και να βήξετε για να φανεί η κήλη. Οι βουβωνοκήλες στα παιδιά μπορεί να φαίνονται ή να γίνονται αισθητές μόνο όταν το παιδί κλαίει.

Θεραπεία

Ο τρόπος αποκατάστασης μιας βουβωνοκήλης είναι συνήθως η χειρουργική επέμβαση. Σε ενήλικες με μικρές κήλες που δεν προκαλούν συμπτώματα, η θεραπεία μπορεί να είναι μόνο η παρακολούθησή της. Οι ενήλικες με συμπτώματα και τα περισσότερα παιδιά συνήθως υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για να αποφευχθεί η πιθανή επιπλοκή της στραγγαλισμένης κήλης στο μέλλον. Μια εγκλωβισμένη ή στραγγαλισμένη κήλη μπορεί να χρειαστεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι χειρουργικής επέμβασης για τη βουβωνοκήλη:

Ανοικτή αποκατάσταση. Γίνεται μια τομή μέσω του δέρματος στην περιοχή της βουβωνικής χώρας. Ο χειρουργός μετακινεί την κήλη πίσω στο εσωτερικό της κοιλιάς και κλείνει το κοιλιακό τοίχωμα με ράμματα. Η τοποθέτηση πλέγματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της σύγκλεισης και τη μείωση του κινδύνου υποτροπής της κήλης.

Επιδιόρθωση με λαπαροσκόπηση ή ρομποτική υποβοήθηση. Αυτός ο τύπος χειρουργικής επέμβασης χρησιμοποιεί μερικές μικρές τομές και ένα λεπτό τηλεσκόπιο με μια μικροσκοπική κάμερα. Ο χειρουργός εργάζεται μέσω του πεδίου για την αποκατάσταση της κήλης, μερικές φορές χειρουργώντας από μια κονσόλα που χειρίζεται ρομποτικούς βραχίονες. Συνήθως χρησιμοποιείται πλέγμα για αυτές τις επισκευές. Η ανάρρωση είναι συντομότερη και ο πόνος είναι λιγότερο έντονος μετά από αυτές τις ελάχιστα επεμβατικές προσεγγίσεις από ό,τι με την ανοικτή αποκατάσταση.

Διαβάστε  Το iPhone 12 Pro: Ένα κορυφαίο Smartphone που Εξακολουθεί να είναι Ανταγωνιστικό

Related Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *