Νομικός Έλεγχος Ακινήτου – Διαδικασία

By Νέα και Ενημέρωση Ιούλ 31, 2023
Νομικός Έλεγχος ΑκινήτουΝομικός Έλεγχος Ακινήτου

Νομικός Έλεγχος Ακινήτου . Η διαδικασία για τον νομικό έλεγχο ακινήτου προς αγορά είναι εξαιρετικά σημαντική και αναγκαία. Είναι απαραίτητο να έχετε τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου δικηγόρου καθ’ όλη τη διαδικασία. Με την τήρηση αυστηρών διαδικασιών και την παρακολούθηση της διαδικασίας από έναν δικηγόρο, μπορεί να μειωθούν στο ελάχιστο οι πιθανότητες λαθών που θα ήταν δύσκολο να διορθωθούν αργότερα.

Ο πρώτος βήματα για τον νομικό έλεγχο ακινήτου είναι να προσλάβετε έναν δικηγόρο της επιλογής σας για να ελέγξει τους τίτλους του ακινήτου στο αντίστοιχο υποθηκοφυλακείο/κτηματολόγιο στο οποίο ανήκει το ακίνητο. Ο σκοπός αυτού του ελέγχου είναι να διαπιστωθεί αν υπάρχουν οποιαδήποτε βάρη ή δικαιώματα τρίτων στο ακίνητο, όπως υποθήκες, διεκδικήσεις κ.λπ. Είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί ένας λεπτομερής έλεγχος που καλύπτει τουλάχιστον 20 έτη, για να διασφαλιστεί ότι οι μεταβιβάσεις των δικαιοπαρόχων έχουν γίνει σύμφωνα με το νόμο.

Είναι επίσης χρήσιμο να συλλεχθούν αντίγραφα των τίτλων του ακινήτου κατά τη διάρκεια του έλεγχου, καθώς αυτά απαιτούνται για τη σύνταξη του συμβολαίου με την παρουσία όλων των ενδιαφερομένων μερών, δηλαδή του πωλητή, του αγοραστή και των δικηγόρων τους. Ωστόσο, η διαδικασία δεν σταματά στην υπογραφή του συμβολαίου. Είναι υποχρεωτικό, από το νόμο, να γίνει η μεταγραφή του συμβολαίου στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο, ώστε να καταχωρηθεί η κυριότητα του ακινήτου στον νέο ιδιοκτήτη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο έλεγχος των τίτλων του ακινήτου πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από την υπογραφή του προσυμφώνου και την καταβολή της προκαταβολής στον πωλητή. Η προκαταβολή γίνεται συνήθως μετά τη σύνταξη ενός ιδιωτικού συμφωνητικού από τους δικηγόρους των μερών, και πιο σπάνια με ένα συμβολαιογραφικό προσυμφώνητο. Πρέπει να σημειωθεί ότι το συμβολαιογραφικό προσυμφώνητο παρέχει υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας, καθώς πραγματοποιείται με την παρουσία ενός συμβολαιογράφου. Η σύνταξη ιδιωτικού συμφωνητικού είναι απαραίτητη για να προστατευθούν τα δικαιώματα των μερών, ειδικά του αγοραστή που καταβάλλει την προκαταβολή για να “κλείσει” την αγορά του ακινήτου που ενδιαφέρεται.

Διαβάστε  Τι είναι το Οικογενειακό Δίκαιο

Διαβάστε αναλυτικά στο Law Support.

Related Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *